MIÉRT KÖZÖSSÉGI ÖSSZEFOGÁSSAL KÉNE ÖSSZEDOBNI A PÉNZT, AMIKOR ÉVTIZEDEK ÓTA MILLIÁRDOKAT SZÓRNAK EL FEJLESZTÉSEKRE? MIÉRT NEM KÉSZÜLT ILYEN FELADATBANK, HA ENNYIRE FONTOS?                                                                                               

♦ Mert gyorsan, sok, minőségi feladatot előállítani: lehetetlen küldetés. A nagy EU-s fejlesztések egyik jellemzője, hogy rövid idő alatt kell sok pénzt elkölteni, ami épp ellenkezője annak a logikának, mellyel a mi célunk megvalósítható: míg a tartalom fejlesztésén mi lassan 15 éve dolgozunk, egy központi fejlesztés esetében jó, ha 15 hónap rendelkezésre áll. Nem csoda, ha a sziszifuszinak tűnő vállalás helyett inkább a gyorsan, nagyon sok forrást felszívó digitális eszközök előállítását célozzák meg, kiérlelt tantárgypedagógia, módszertani háttérmunka nélkül.

♦ Mert a digitális kor nagy ellentmondása, miszerint “minden legyen letölthető, ingyenes, mindenki osszon meg mindent velem, de az én dolgaimat nem adom oda csak úgy…” — nehezen feloldható.

♦ Mindezen túl hazánkban egyetlen központi finanszírozással megvalósult fejlesztés esetében sem garantálható, hogy a következő kormányzat nem iktatja ki a rendszerből, gyakorlatilag hozzáférhetetlenné téve annak eredményeit.

♦ Szóval, ha nem csináljuk meg így, közös erőfeszítéssel, akkor nem lesz, hiába várunk rá, hiába volna szükségünk rá tanítóként, szülőként…